top of page

NM NR 13 i Rogaland - et tilbakeblikk

Årets hovedmesterskap er det 13. i rekken som arrangeres i Rogaland. Hele seks ganger er hovedmesterskapet arrangert i Stavanger; første gang i 1901 og siste gang i 1972. Haugesund har vært vertskap tre ganger; i 1965 og 1981 og 2015, mens Sandnes arrangerte hovedmesterskapet i 1986, 2002, 2010 og står på nytt som arrangør i år.

1901

Dette året innviet Viking sin nye idrettsplass Vikingmarkå. Den lå på samme plass som det nåværende Stavanger stadion og var etter datidens forhold ganske god. Idrettsforbundet satte nok pris på de unge vikingenes friske initiativ for å skaffe seg egen idrettsplass, for mesterskapet i friidrett ble samme år tildelt Viking. Stevnet gikk av stabelen 24.-26. august. Det var godt vær og mange tilskuere, og de oppnådde resultatene må sies å ha vært meget gode. Håkon Blystad, Tjalve, var mesterskapets store navn. Han startet i seks øvelser, vant fire av dem og ble nr. tre i to. Dessuten satte han ny norsk rekord i spyd sammenlagt. Resultatmessig var han i en klasse for seg.

 

1905

Friidrettsforbundet må ha vært svært godt fornøyd med Vikings avvikling av mesterskapet i 1901, for allerede fire år senere ble Viking på nytt tildelt et mesterskap i friidrett. Mesterskapet fant sted under elendige værforhold på Vikingmarkå 19.-21. august. Det var påmeldt 47 mann, hvorav 31 kom utenbys fra. Naturlig nok var det ingen kongepokal det året. I stedet ble det kjempet om Norgespokalen, som var en gave fra statsminister Michelsen.

Pokalen ble helt overlegent vunnet av Carl Alfred Paulsen, Ørnulf, Oslo. Han presterte å vinne hele 14 medaljer og Norgespokalen, så hvis ikke han var et fantom, så vet ikke jeg.

Han vant høyde, lengde, stav - stavhopp i lengde (som var en øvelse den gang) og diskos. Han ble nr to på 100 m og 400 m, og i tresteg og pentathlon, en slags femkamp hvor bryting mellom de to beste var siste øvelse. På 110m hekk kom han på tredjeplass. Dessuten vant han overlegent gruppemesterskapet sammenlagt for alle hopp og det samme for alle kast. Sammenlagt i løp ble han nr. tre.

 

1913

Allerede i 1913 besluttet Vikings unge styre med en gjennomsnittsalder på bare 20 år å søke om Norgesmesterskapet i friidrett og fikk det. Det var kanskje ikke ventet, men nå ble altså søknaden innvilget, og det fulgte livlige dager for styret. Vikingmarkå innbød ikke nettopp til mesterskap. Idrettsbanen hadde forfalt, og det var ikke noe idrettsutvalg som disponerte kommunale midler. Klubbkassen var helt tom og gjelden stor. Det var ikke annet enn fem unge idrettsgutters sterke vilje til å stelle i stand noe ekstra. Og de klarte det. Mesterskapet ble en suksess og ga rike impulser til idretten i Rogaland. Kongepokalen ble overlegent vunnet av Henry Olsen, Oslo. Han tok hele fire mesterskap, pluss to andrepremier og én tredjepremie. (RI nr 4- 1954)

1923

Alt hva Norge hadde av toppidrettsfolk deltok i SIFs norgesmesterskap, som ble arrangert på Stavanger Stadion 18.-19. august. Hele 110 friidrettsmenn var med, og stevnet foregikk under de beste vær - og baneforhold. Arrangementet var helt mønstergyldig. Det lyktes dessverre bare én rogalending å nå opp blant premievinnerne. Det var Erling Waage, Haugesund, som ble nr to i kule. Charles Hoff var stevnets store navn. Han vant 200m på 23.0, stav med 4,01m og tresteg med 14,29m. I lengde ble han nr. to med et hopp på 7,03m. Det ble utdelt en rekke vakre ærespremier, som sikkert har skaffet de lykkelige vinnerne mange gode minner om mesterskapet i Stavanger. (RI-nr 5. 1954)

 

1956

Mesterskapet i 1956 ble en formidabel publikumssuksess med ca 27.000 tilskuere. De fleste var nok møtt frem for å se sitt eget bysbarn, Bjørn Nilsen, i aksjon. Han vant både 100m og 200m på hjemmebane. En helt ny generasjon sprintere slo ut i full blomst - en gjeng som norsk friidrett skulle få mye glede av i årene fremover: Bjørn Nilsen (Skjalg) 10.5, Birger Marsten, (Rapp) 10.6, Carl. Fr.Bunæs (Tjalve) 10.7, Tor Olsen (Halden) 10.8, Ivar Saunes (Tjalve) 10.9 og Hermund Høgheim ( Norrøna) 11.0.

Ernst Larsens norske rekord på 3000m hinder, 8.42.6, var mesterskapets topprestasjon, og norgesmesterskapet i friidrett ble et vellykket arrangement. Pressen hadde nesten bare lovord. Ja, det var så flott at Norges Friidrettsforbund ville ha hele opplegget som mønster for senere arrangører.

Kongepokalen gikk til Sverre Strandli, og den lille kongepokalen til Reidun Buer. (R I nr 5 1956)

 

1965

Mesterskapet i Haugesund kom på tampen av en svært hektisk periode med Nordisk Mesterskap i Helsingfors og semifinale i Europacupen på Bislett. Mesterskapet var en publikumssuksess med kronprins Harald som populær gjest. Men i stor grad ble det tatt av vinden. Nivået bar preg av stor ujevnhet med resultater fra det helt gode til det svært svake. Årsaken var dels taktiske løpsopplegg, dels dårlig deltakelse i enkelte øvelser. Begge kongepokalene ble vunnet i høyde. Oddrun Hokland for ny norsk rekord i høyde, 1.66m, etter at hun hadde vunnet 80m hekk og spyd, og tatt sølv i lengde. Stein Sletten fikk sin kongepokal for ny mesterskapsrekord i høyde – 2.07m.

 

1972

Mesterskapet var siste sjanse til å kvalifisere seg til OL i München, og mange av de aktive hadde klart å finne formen i rett tid. Mesterskapet ble et av de beste med tre norske rekorder (én for junior), tre tangeringer og 13 mesterskapsrekorder. Høydepunktet var Audun Garshols rekord på 100m; 10.2. Kanskje også fordi det var Bjørn Nilsens rekord på 10.3, satt i Stavanger 15 år tidligere, som ble slettet. Kongepokalene gikk til Audun Garshol og Wenche Sørum.

- Årets NM i friidrett ble sportslig og arrangementsmessig betegnet som det beste etter krigen, men publikumsoppslutningen 1500-2400-2300 tilskuere var skuffende på disse tre dagene. (RI-1972).

I 1956 var det 9000 tilskuere bare på første dag og 27000 totalt. Var årsaken Bjørn Nilsen, den store stjernen på hjemmebane, eller at TV, på godt og vondt, hadde kommet i 1972?

 

1981

Haugesund tok imot den norske friidrettseliten med et nytt stadionanlegg, som byen hadde investert tre millioner kroner i. Bare tidtakings- og målfotoanlegget kostet 150.000 kroner. Mestvinnende ble Mona Evjen, som i tillegg til individuelle seire på 100m, 200m og 400m også deltok på BULs seirende stafettlag. Kongepokalene gikk til Knut Hjeltnes og Randi Langøigjelten Bjørn. Det var Knuts tredje kongepokal. Randi satte ny norsk rekord, den eneste under dette NM, på 800m med 2.02.70. Utdelingen av kongepokalene ble ”historisk”. Friidrettsforbundet hadde glemt å hente disse hos Norges Idrettsforbund, og de to måtte i denne omgang nøye seg med blomster.

 

1986

Hovedmesterskapet gikk i Sandnes 8. - 10. august og ble karakterisert som et av de beste, både resultatmessig og arrangementsmessig. På de tre mesterskapsdagene var det over 10.000 tilskuere. Knut Hjeltnes og Ingrid Kristiansen vant kongepokalene med henholdsvis 65.72m i diskos og 4.05.97 på 1500m. John Halvorsen satte norsk juniorrekord både på 5000m (4.pl) og 10.000m, som han vant. Juniorrekord satte også Anne Gundersen på 400m. Tjalve satte ny norsk og nordisk rekord på 1000m stafett for menn. Rekord ble det også på BULs jentelag. Totalt ble det satt syv mesterskapsrekorder. Hanne Haugland tok sitt første mesterskap i høyde.

 

2002

Hovedmesterskapet var tilbake i Sandnes 16 år etter forrige mesterskap. 10.000 tilskuere på tre dager gjorde friidretts-NM til en publikumssuksess. Arrangøren Sandnes idrettslag var lettet over at 17.000 dugnadstimer hadde produsert et flott mesterskap. I hovedduellen mellom Pål Arne Fagernes og jr verdensmester Andreas Torkildsen gikk førstnevnte av med seieren. Det resulterte også i kongepokalen for menn. Kongepokalen for kvinner gikk til Lisbeth Pedersen, som vant både 800m og 1500m. 2002 var også mesterskapet hvor Geir Moen tok farvel med toppidretten med seier på både 100m og 200m. Vebjørn Rodal lokket de yngre utøverne ut på rusletur og tok med seg nok et mesterskap. Birger Søyland deltok i sitt 23. NM på rad. I diskosringen var en annen veteran i sving; Jorunn Tangen Hole deltok i sitt 26. NM 2002 var også det eneste mesterskap som NRK ikke har hatt sending fra.

 

2010

NM og friidrettseliten var tilbake til det tredje NM i Sandnes 20.-22. august. Sandnes feiret sitt 150 års jubileum, og Sandnes Idrettslag sørget for at friidretten fikk sin plass i feiringen. Kort tid i forveien var EM avsluttet i Barcelona. «Vel blåst!» var overskriften i Aftenbladets leder dagen etter mesterskapet. Videre kan vi lese; «Norske friidrettsutøvarar er ikkje bortskjemte med mykje folk og stor jubel på tribunane under NM. Derfor var det ein opptur for Andreas Thorkildsen, Christina Vukicevic og alle dei andre NM-deltakarane å oppleve entusiasmen på Sandnes stadion. Trass i vekslande ver møtte publikum mannjamt fram for å heia på favorittane sine. Sterke prestasjonar frå lokale utøvarar la naturlegvis ingen dempar på stemninga. Med dette NM har Sandnes markert seg som ein av landets alle fremste arenaer for friidrett. Jubileumsbyen kan sjå tilbake på eit nesten prikkfritt arrangement. Naturlegvis kjem det ikkje av seg sjølv. Heile 18.000 dugnadstimaer er lagt ned. Når resultatet blir så godt både sportsleg og arrangørmessig, kan gaukane vera stolte. Det blir ofte sagt at Sandnes treng område å markera identiteten sin på. I fotballen har byen i alle år stått i skuggen av Stavanger og Bryne. Og med all respekt for Sandnes Ulf er det i friidretten at Sandnes nå har sjansen til å vise seg fram, med eit toppmoderne anlegg og utøvarar på nasjonalt og internasjonalt elitenivå. Årets NM bør inspirera til vidare satsing».

Andreas Torkhildsen stakk som ventet av med kongepokalen. Det gjorde også samboer og hekkeløper Christina Vukicevic. Mitt kjekkeste NM noen gang, uttalte Christina. Bjørnar Ustad Kristensen ble dobbeltmester på hjemmebane, og Henrik Ingebrigtsen vant 1500m. Imponerte gjorde også Ingvild Måkestad Bovim, som vant 800 m i sololøp på 2.02,36. En prestasjon mange mente hun burde fått kongepokalen for. Før NM var Sandnes stadion rehabilitert og utvidet til åtte baner og nye servicebygg var kommet på plass.

2015

For tredje gang ble Haugesund og HIL tildelt NM i friidrett. Det var 34 år siden sist og kanskje på høy tid at NM igjen besøkte måkenes by. «Dette betyr enormt mye for Haugesund. Og det er en voldsom anerkjennelse til HIL, som er en fantastisk veldrevet friidrettsklubb, sier en meget godt fornøyd Petter Steen jr.». HIL arrangerte jr.NM på Haugesund stadion i 2005.

NM ble arrangert på det nye friidrettsanlegget i Haraldsvang, som ble offisielt åpnet under de tradisjonelle Mailekene året før. Tradisjonsrike Haugesund stadion var nå fullt og helt overgitt til fotballen og FK Haugesund. Lenge fryktet arrangøren for mesterskapet da Haugesund kommune ikke hadde råd til å sette opp tribuner som lovet og forutsatt i tildelingen av mesterskapet.

Mesterskapet gikk av stabelen i perioden 31.7-02.08. Dessverre i et vær som passet bedre til seiling enn friidrett, rapporterte Stavanger Aftenblad. Det ble registret 5,7 m/s motvind på forsøk for sprint. Et godt vestlandsvær. «Arrangørklubben HIL fikk en strålende start på NM i friidrett, selv om startpistolen sviktet på første forsøk», rapporterte Haugesunds Avis.

Kongepokalene gikk til Isabelle Pedersen og Karsten Warholm. Det ble ikke noe av den annonserte superduellen mellom Vukicevic og Isabelle Pedersen. Førstnevnte, som skulle gjøre comeback i NM, fikk føling med en strekk på oppvarmingen og stilte ikke til start i forsøksheatet på 100m hekk. Jonathan Quarcoo vant sitt første NM-gull i seniorklassen og satte personlig rekord på 200 m i finalen. Ezinne Okparaebo vant 100m for 11. gang på rad. Bjørnar Ustad Kristensen tok sitt syvende NM-gull på 3000 m hinder og Elisabeth Slettum sitt syvende NM-gull på 200m. Grete Etholm vant NM-gull i diskos for 15. året på rad. Forrige gang gullet i diskos gikk til en annen kvinne var i 2000 da Mette Bergmann vant.

bottom of page